Vuoden 2017 Kulttuurijärvenpääläinen

Näin marraskuussa Järvenpää-seura nostaa vuosittain esille jonkun henkilön tai yhteisön, joka on tehnyt omilla toimillaan Järvenpäätä elinvoimaisemmaksi kulttuurikaupungiksi. Kulttuurijärvenpääläinen on valittu jo vuodesta 1991.

Aiemmin kulttuurijärvenpääläisen tunnustuksen saajina on ollut kuvataiteen, kirjallisuuden, teatterin, musiikin, historian, käsillä tekemisen sekä kotiseututyön taitajia.

Tänä vuonna valinnallamme haluamme palkita monitoimiosaajan, joka nuoresta iästään huolimatta on elävöittänyt järvenpääläistä kulttuurielämää jo lähes kolmenkymmenen vuoden ajan.

Valintaan vaikutti kokonaisuus, hän on ollut monessa mukana. Tässä jäävuoren huippu hänen tekemisistään:

Hänet on nähty 40:ssä Järvenpään teatterin eri produktiossa niin lavalla kuin tuottajana. Hän on kouluttanut nuoria teatterin saloihin 10 vuoden ajan. Kaksikymmentä vuotta hän on toiminut Järvenpään teatterin hallituksessa, josta ajasta hän oli puheenjohtaja vuodet 2009-2014. Eikä tässä vielä kaikki. Hän on elävöittänyt Järvenpään kaupunkikuvaa toimillaan usean viime vuoden ajan ja vastannut sekä Sibeliuksen juhlavuoden päätäpahtumasta, kaupunkitapahtuma Jannen piknikistä kuin tänä vuonnakin Suomi 100 -viikonlopun tuottamisesta.

Tämän vuoden kulttuurijärvenpääläinen on Anu Uhlenius.

Hän on Kallion ilmaisutaidon lukion kasvatteja, opiskellut Turun Taideakatemiassa taiteen tuottajaksi ja Lahden kansanopiston näyttelijäntyön linjalla.

Useat varmaan tuntevat Anun monista suurista teatterituotannoista kuten musikaalit Peter Pan, Grease, Prinsessa Ruusunen, Piukat Paikat, Evita, Jyrki Boy, mutta ehkä merkittävin roolisuoritus ja yleisölle mieleenpainuvin oli Niskavuoren Hetana 2015 Järvenpään kesäteatterissa.

Se, että Järvenpäähän saatiin oma kesäteatteri, oli myös vahvasti Anun ansiota ja hän oli mukana sen rakentamisessa.

Pieni piipahdus naapurissakin oli kun hän toimi Keski-Uudenmaan Teatterin tuottajana vuosina 2005-2010.

Sykettä ja Sinfoniaa yhdistyksen toiminnanjohtaja seitsemän vuoden ajan hän muutti kävelykatu Jannen eläväksi tapahtumakeskukseksi.

Vaikka tämän vuoden alusta yrittäjyys ja Krapin Paja on vienyt Anun kaiken ajan, olemme sielläkin päässeet jälleen näkemään mahtavia ohjelmia. Toivottavasti jossain vaiheessa taas aikaa on enemmän rakkaalle harrastukselle ja näkisimme Anua teatterin lavallakin.